Analys av SGF´s förslag om maxtak för aktiva Golf-ID per klubb

Svenska Golfförbundet (SGF) presenterade vid förbundsmötet 2024 en idé om att införa ett maxtak för antalet aktiva Golf-ID per golfklubb. Syftet, enligt SGF, är att säkerställa finansieringen av golfbanors drift och investeringar på både kort och lång sikt samt att värna kvaliteten på den idrottsliga verksamheten. Förslaget ska diskuteras på distriktsmöten under 2024, och om det antas vid förbundsmötet 2025 kan det börja gälla från 2026.

Bakgrund till SGF´s förslag
Golfsverige har 2024 nått nytt medlemsrekord med över 561 000 aktiva medlemskap, en ökning med över 80 000 på tio år. En stor del av tillväxten beror på en stark koncentration av greenfeemedlemskap hos ett fåtal klubbar, där Ekholmsnäs Golf Lidingö (EGL) ingår. De tio största klubbarna har lika många medlemmar som de 246 minsta tillsammans och står för 84 % av ökningen sedan 2015.

Problematiken enligt SGF
Fem av de största klubbarna, inkluderat EGL, sticker ut med över 108 000 medlemskap. Dessa klubbar har tillsammans ökat med över 42 000 medlemmar sedan 2021, medan övriga 439 klubbar har tappat 38 300 medlemmar. Samma trend syns i 19 av 21 distrikt. Om denna utveckling fortsätter, menar SGF att det kan skapa ekonomiska och organisatoriska problem för många klubbar och påverka hela Golfsverige negativt.

Förslaget från SGF i korthet
För att möta dessa utmaningar föreslår SGF ett maxtak för antalet aktiva Golf-ID per klubb:
2 800 Golf-ID per 18-hålsbana
1 400 Golf-ID per 9-hålsbana

Vad skulle beslutet innebär för dig som medlem i Ekholmsnäs Golf Lidingö?
Under alla våra verksamhetsår har vi arbetat för att sänka tröskeln för att börja spela golf. Vi utvecklade tidigt en digital plattform som tilltalar den moderna golfaren, och vi har över tid byggt upp samt investerat långsiktigt i vår anläggning. Vi har alltid förespråkat en prisbild som gör golfen tillgänglig för en bred kundgrupp. I takt med att vi utvecklat anläggningen har vår medlemsstock ökat. Som mest hade vi 23 000 medlemmar, men antalet har minskat under de senaste åren i takt med att vi har fått ökad konkurrens från andra golfanläggningar när det gäller greenfeemedlemskap.

Trots detta har vi en fortsatt stor medlemsbas, och det gläder oss att många av våra medlemmar nu är bosatta på Lidingö. Om SGF´s förslag om ett maxtak för Golf-ID antas, behöver vi dock justera vår affärsmodell.

Framtida medlemskap – vad du behöver veta
Jag kommer att presentera mer information under vintern, och till våren har vi ett konkret beslut att förhålla oss till. En första analys av förslaget visar att efterfrågan på medlemskap hos oss kommer att vara stor, då många av våra nuvarande medlemmar från Lidingö och innerstan sannolikt vill behålla sitt medlemskap i en klubb nära sin bostad.

Våra befintliga fullvärdiga medlemmar är, om förslaget går igenom, garanterade en medlemsplats, likaså de som står i kö för ett fullvärdigt medlemskap, förutsatt att de accepterar erbjudandet när det ges. Övriga kan behöva söka medlemskap i en klubb längre bort från sin hemvist. Scenariot kan sannolikt även bli aktuellt för andra innerstadsklubbar som redan är nära sitt maxtak.

Vi har idag cirka 800 fullvärdiga medlemmar, vilket innebär att vi kan erbjuda ytterligare 600 medlemskap inom ramen för det föreslagna maxtaket.

Nästa steg
Om SGF förslag går igenom, startar vi processen för den nya medlemskapsformen under sommaren 2025. Fram tills dess kommer inga förändringar att ske. Om förslaget inte antas, fortsätter vi såklart med vår nuvarande medlemsstruktur.

Syftet med detta inlägg är att förklara och tydliggöra det förslag som SGF har lagt fram. SGF´s
förbundsmöte äger rum den 6 april 2025, och jag återkommer med mer information gällandes detta när vi närmar oss förbundsmötet.

Vänligen,
Johan Mihkelson Ringqvist
Ekholmsnäs Golf Lidingö AB

Dela

Analys av SGF´s förslag om maxtak för aktiva Golf-ID per klubb
Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen för våra besökare. Om du fortsätter att använda webbplatsen så godkänner du användningen av cookies.
Läs mer